INTERNATIONAL TRADE UNION CONFEDERATION

Building Workers’ Power

16 Shkurt 2021 – Mbledhja e KKP

Mblidhet Keshilli Kombetar i Punes.

Ne ditet e fundit te mandatit te tij mblidhet on-line KKP, i cilu shqyrtoj disa ceshtje periferike dhe formale, pavarsisht kembenguljes se perfaqesueseve te KSSH-se. Shqetesues eshte fakti se edhe nje pjese e punemarresve dhe e punedhenesve harrojne misionin dhe funksionin e tyre dhe bien viktime e propogandes, euforise dhe megollomanise se tyre te hershme. Keqardhje edhe per perfaqesuesit e pales se Qeverise te cilet asnjehere gjate gjith mandatit te KKP nuk kan qene prezent, konforme rregullores se funksionimit te KKP -se dhe ligjislacionit te punes.

Pavaresisht kesaj situate shqetesuese Presidenti i KSSH-se ngriti shqetesimet e minatoreve, metalurgeve dhe naftetareve per zgjerimin e listes perfituese te profesioneve te veshtira, duke kerkuar perfshirjen e shum profesioneve te pa perfshira si dhe te disa ndermarrjeve si ish. Ndertim -Minjera, apo punimet nentoksore te Kerkimit dhe zbulimit te mineraleve ne Gjeologji, ne punimet nentokesore te ushtrise dhe te vetrave te artit e te betonit ne nentoke te rrugeve dhe energjitikes.

Presidenti i KSSH terhoqi vemendjen per situaten e veshtire te krijuar ne mardheniet e punes ne tregun informal, sidomos ne kompanite nenkontraktuese ne sektorin e rindertimit nga termeti ku punojne rreth 20 mije punonjes ne kushte jashte standarteve te sigurise e shendetit pa orar fiks, dhe pa kontrata pune ose kontrata formale.

Ai kerkoj qe situata post #Covid duhet shfrytezuar per te ndermarre nje aksion politik nga qeveria per nje riformatim rrenjesor te zhvillimit ekonomik dhe social te vendit me synim permirsimin e situates ekonomike e sociale te vendit sidomos tani qe jemi edhe ne prag te nje fushate elektorale te etheshme.

Share